Gamebespreking PS4: Street Power Football
Heel wat Rode Duivels – buiten ongezond eten als friet, stoofvlees of chocolade en bier zowat onze nationale trots – zijn begonnen met straatvoetbal. Ze blonken al uit op de pleintjes van ruige Brusselse buurten voor ze een officiële opleiding kregen en waren het gewend om zich in een kleine ruimte te meten met hun tegenstanderd. Zelf leerde ik straatvoetbalspelletjes kennen toen ik als pr-consultant de public relations moest verzorgen van een paar dvd’s waarin een paar Nederlandse voetballers uitlegden hoe je tricks als een panna [een bal doorheen de benen van jouw tegenstander spelen en recupereren – red.] kunt uitvoeren. Het kan erg boeiend zijn om te zien, maar helaas: sinds FIFA Street en het iets te traditioneel aanvoelende VOLTA voor FIFA 20 zijn er niet zo gek veel console- of computergames op de markt gebracht die straatvoetbal echt in de verf zetten. Dat is nu veranderd met Street Power Football – in sommige landen (lees: de Verenigde Staten) ook Street Power Soccer genoemd. Of de game ook goed is? Mjaaaah…
Platform; PS4 Ook op: Nintendo Switch, pc, Xbox One Genre: JRPG Ontwikkelaar: SFL Interactive
Download dit artikel in verrijkt pdf-formaat
Over de game
Straatvoetbal zou in principe al een paar decennia ‘cool’ moeten zijn, al is het natuurlijk moeilijk om iets nog echt hip te noemen na zoveel tijd. De community lijkt een beetje op die van wat je zou kunnen verwachten van archetypische skaters en dat wordt in Street Power Football eigenlijk behoorlijk mooi in de verf gezet.
Er wordt gespeeld aan een pier, in een kooi die eruit ziet alsof menig MMA-atleet er al zijn of haar tanden (letterlijk) stuk op heeft gebeten, op Aziatische pleintjes, op kleine straatvoetbalvelden… Waar je aan het werk gaat, hangt af van de gekozen spelmodus, maar bijna elke omgeving spreekt wel tot de verbeelding en ziet er kleurrijk uit, inclusief graffiti en luifels.
Ook het publiek is knap geanimeerd. Verwacht geen duizenden toeschouwers, maar wel kleine groepjes fans. Zowel zij als de spelers zelf zien er gepast multicultureel uit. Er passeren heel wat huidskleuren en culturen, wat alles extra leuk en authentiek maakt.
Gameplay
De graphics lenen meer uit cartoons dan uit realisme, maar dat sluit meteen naadloos aan met de hele sfeer die de game uitstraalt. Er is echter al meteen een minpunt te melden, want hoewel de tekeningen zelf meer dan oké zijn, bewegen de voetballers en hun entourages wat minder soepel dan wat je uit een consolespel uit 2020 zou verwachten. Er wordt voornamelijk gespeeld op 4 assen (links-rechts-boven-onder) en hun diagonalen – iets waar de meeste sportgames al een tijdje geleden komaf mee hebben gemaakt. Als het hier om een budgetgame zou gaan, zou dat nog begrijpelijk zijn, maar voor het (standaard) prijskaartje dat de verdelers op Street Power Football hebben gekleefd, mag je best wel ietsje méér verwachten.
De nadruk ligt sterk op de trucjes die je kunt uithalen, maar daardoor voelen wedstrijden of uitdagingen vaak meer aan als een onderonsje met de knoppen van jouw joystick of joypad dan als krachtmetingen. Het feit dat je een soort ‘power-ups’ in de vorm van zwevende hotdogs voor de kiezen krijgt, zorgt wat ons betreft voor nog meer emotionele afstand dan dat het echt bijdraagt tot het spelplezier.
De bal blijft doorgaans aan de voeten kleven tot je op een moment dat door een pijltje wordt aangeduid op de knop duwt of een andere handeling aanvoelt, passes zijn meestal perfect (behalve wanneer de bal onbegrijpelijk van koers verandert en in het niets verdwijnt) en de AI die jouw tegenstanders stuurt, lijkt ons niet van het intelligentste soort. Gelukkig wordt Street Power Football enigszins gered door de verschillende spelmodi.
Spelmodi
De gameplay mag niet altijd top zijn, de ontwikkelaars zijn er wel in geslaagd om de aandacht een tijdje te vangen met zes verschillende spelmodi. Dat zijn:
Become King: We hebben hier te maken met een sportgame, maar ook dat soort spelletjes bevat vaak wel een verhaallijn. Het enige verhaal dat je in Street Power Football voorgeschoteld krijgt, vind je in de Become a King-modus. Daarin legt de Franse freestylevoetballer Arnaud ‘Séan’ Garnier je uit dat je op het punt staat om dé ‘Street Power Football King’ te worden. Goed, dat is het dan weer: Garnier verdwijnt en daarmee is de monoloogkous af.
De rest van deze modus voert je doorheen verschillende steden in een reeks landen waarin je andere spelmodi moet doorgaan, maar dan met heel specifieke doelen. Leuk, maar de keuze van welke modus er wordt gekozen, voelt erg willekeurig aan en een echte verhaaltechnische logica is dan ook ver te zoeken. Deze modus is echter erg geschikt als leerstof om alle spelelementen onder de knie te kunnen krijgen.
Freestyle: In deze modus luister je naar songs die binnen verschillende moeilijkheidsgraden vallen. Terwijl de liedjes spelen, moet je tricks uitvoeren door op het punt dat er objecten voor een centrale kleur komen schuiven de juiste knop- en stickcombinatie te gebruiken. Het voelt allemaal erg aan als een game als Guitar Hero, maar dan met een voetbal in plaats van een gitaar. Daardoor voelt het ook niet echt aan alsof deze modus echt op zijn plaats is.
Multiplayer: Net zoals andere journalisten, konden we onze vaardigheden helaas niet meten met anderen. Er was immers niemand online beschikbaar toen we probeerden andere deelnemers te vinden.
Panna: Hier was ik het meest bekend mee. In Panna met je jezelf met een andere tegenstander en probeer je punten te scoren door een goal te maken (voor 1 punt) of een panna uit te voeren (voor 2 punten). Leuk, alleen is de gameplay zelf verschrikkelijk: je moet immers wachten tot een meter vol is en dan de juiste knoppencombinatie uitvoeren, waardoor er weinig sprake is van inventieve manoeuvers of strategische looplijnen. Een gemiste kans.
Street Power: Dit zal voor heel wat spelers ongetwijfeld de favoriete modus zijn. Hij bestaat uit korte wedstrijden op kleine velden die je met een tegen een, twee tegen twee of drie tegen drie speelt. Je kunt jouw eigen speler(s) selecteren uit een rij (vaak bekende professionele) voetballers die telkens een eigen speciaal manoeuvre hebben. Die beweging kan je echter enkel uitvoeren wanneer jouw meter vol is, wat gemiddeld een keer per wedstrijd gebeurt. Het moeilijkste om goed te leren doen, is het afpakken van de bal als een van jouw tegenstrevers hem heeft, maar ook dat lukt zal na een tijdje oefenen wel vrij vlotjes lukken. Als het schieten op doel nu ook wat power zou etaleren, zou deze modus zeker nog een stuk beter zou zijn dan nu, want de pogingen op de goal zien er telkens wat zwakjes uit.
Trick Shot: In deze modus moet je binnen een vooraf bepaalde tijd een aantal voorwerpen (zoals waterflessen, autodeuren, stoelen of vaten) omver schoppen. Ook zijn er potten, vuilnisbakken en emmers waar je de bal in moet trappen. Dat doe je door de verschillende hoeken van een pijl bij te stellen en met de juiste kracht te schieten. Het is een leuk idee, maar jouw voetballer is wel wat vreemd gepositioneerd (schuin in plaats van recht voor de camera), wat alles wat minder intuïtief maakt. Bovendien zullen de meeste gamers dit soort minispelletje na een tijdje wel beu worden.
Beoordeling
Street Power Soccer is best wel een leuke game die je wel een paar keer spelvreugde kan bezorgen. Dat komt voornamelijk dankzij de verschillende spelmodi, die allemaal best tof zijn om door te nemen… tot je ze enkele keren hebt gespeeld. Daarna verliezen ze snel aan aantrekkingskracht. Ondanks leuke en passende, cartooneske graphics, zijn er net iets te veel mankementen aan de gameplay om het prijskaartje van deze game te kunnen rechtvaardigen. Een gemiste kans, want hier was heus wel een publiek voor te vinden.
Dirk Vandereyken
留言