top of page

Column: Over vorige levens, Michael Newton & Pim van Lommel

Het was toen ik deed alsof ik studeerde in Groningen. Ik had in de stad een echte studentenkamer – een mooie studio, zelfs… maar ik zag mezelf vrijwel nooit op de campus of ook maar ergens in de buurt van een klaslokaal. Wat deed ik wel? Ik lag te filosoferen op bed, op de bank van een van mijn vrienden, Mo, of wandelde met muziek in mijn oren door het centrum op zoek naar iets dat kon leiden tot wat meer zingeving.


Klik op de bovenstaande link om het hele artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat


Op een middag zag ik, in de online bibliotheek van Bol.com, een boek genaamd Journey of Souls. Het zou gaan over leven na de dood of – beter gezegd – het leven tussen levens in, wat betekent dat reïncarnatie centraal staat. Nu; ik kon dit boek kopen, lezen, zomaar aannemen dat alles wat erin staat de waarheid is en dit vervolgens prediken aan al mijn naasten. Alleen had ik ook nog een volledige Masterscriptie in te halen. Dus ik deed wat ik altijd deed; niks, en ik vertrok naar Mo.


Vroeger – in welk jaar weet ik niet – toen ik nog geen studiefinanciering had gekregen, kon je computer nog niet onthouden welke producten je allemaal online had bekeken. Maar toen ik deed alsof ik studeerde in Groningen, bleef Bol.com onthouden dat ik op mijn monitor naar Journey of Souls had zitten staren. Moment twee in aanschafoverweging bracht iets opmerkelijks: het boek bleek geschreven te zijn door ene Dr. Michael Newton, die een Ph.D. behaald heeft. Zou er dan toch enige wetenschappelijke grondslag aan te pas zijn gekomen bij het maken van dit boek? Ik zette het boek in mijn mandje en bestelde. Het zou er binnen zo’n twee dagen zijn.


Het boek gaat over hypnose. Aan de hand van een specifieke techniek (‘past life regression’) brengt een getraind behandelaar een cliënt terug naar het verleden. Dit kan naar een eerder moment in het huidige leven van de cliënt zijn, naar een moment voor de geboorte, naar ergens tussen levens in, of naar vorige levens. Tijdens een snel Google-onderzoek las ik dat hypnose vrij vaak wordt toegepast om bijvoorbeeld te stoppen met roken, maar ook andere problemen, zoals angsten en allergieën, kunnen worden aangepakt. Newton heeft zijn hypnosesessies uitgetypt zodat je goed kunt volgen als lezer en je jouw eigen conclusies kunt trekken. De eerste casus begint met een cliënt die (diep onder hypnose) roept: ‘Oh my God! I’m not really dead!’


Het is algemene kennis dat de meningen verdeeld zijn over de echtheid van hypnose. Tijdens de introductieweek van mijn Bachelorstudie Psychologie in Nijmegen – die ik wèl heb afgemaakt (jee!) – werden we als aankomende studenten verrast met een hypnoseshow. Iedereen die bereid was om zich te laten hypnotiseren mocht samen vooraan in de collegezaal gaan staan. Ik ging mee!


Als groep lieten we ons hypnotiseren door de gasthypnotiseur, terwijl een deel van de studenten op de banken bleef zitten om te kijken. De ene is vatbaarder voor hypnose dan de andere en je kunt niet gemakkelijk onder hypnose raken als je dat niet wil. De studenten waarbij het effectief niet lukte, mochten terug tussen het publiek gaan zitten; de studenten die makkelijk onder hypnose raakten, werden op een rij stoelen vooraan in de zaal geplaatst.


En dan hadden we nog wat mensen zoals ik. Ergens tussenin. Terwijl de hypnoseshow gaande was en de hypnotiseur de studenten onder hypnose grappige dingen liet doen, lag ik nog steeds vooraan in de zaal op de grond met mijn ogen dicht. Achteraf voelde ik me heel relaxt, maar het jaar daarop, toen ik weer bij de show aanwezig was om als intromama eerstejaarsstudenten te begeleiden, ben ik tussen het publiek blijven zitten om eens goed te kijken wat er nou echt gebeurt.


Een meisje uit mijn eigen groep kwam op de voorste rij stoelen te zitten en deed grappige dingen onder een diepe hypnose. Ze herinnerde zich achteraf niks van wat ze had gedaan omdat de hypnotiseur daarvoor zorgde. Het waren twee geweldige ervaringen. Later heb ik nog vaker hypnoseshows gezien maar de eerste keer blijft het meest indrukwekkend!

 

Dus: zelf geloofde ik zeker al in de echtheid. Let op, ik denk ook wel dat er in dit vakgebied heel wat oplichters aan het werk zijn. Daarom vind ik het wel belangrijk om uit te zoeken met welke hypnotiseur je te maken hebt. Maar ook; in hoeverre komen bepaalde bevindingen van verschillende bronnen overeen?


Van mijn vader had ik ooit het boek Eindeloos bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel gekregen. Daarin worden bijna-dood-ervaringen behandeld en veel van de informatie uit van Lommels boek komt overeen met wat de gehypnotiseerden die worden beschreven in het boek van Newton rapporteren. Een belangrijke gelijkenis is het begrip van het bewustzijn dat blijft bestaan na het overlijden. Maar er komt veel meer aan bod: Journey of Souls beschrijft het bestaan van  een zielenwereld, hoe die eruit ziet en wat daar allemaal te doen is. En er wordt gewag gemaakt van gidsen, van hoe iedereen een gids heeft en hoe je die terug ontmoet na jouw overlijden.


Na Journey of Souls is Destiny of Souls geschreven, met meer uitgewerkte hypnosesessies. Newton schrijft dat zijn lezers vooral meldden gerustgesteld te zijn door het lezen van het eerste boek, en ik sluit me daar zeker bij aan. Beide boeken heb ik uit. Destiny of Souls gaat over het herstel van de ziel, systemen van zielengroepen, het bestuur van ouderen, niveaus van zielsontwikkeling, het lot en persoonlijke spirituele paden. Dat kan klinken als veel erg specifieke begrippen maar om die beter te begrijpen, moet je natuurlijk de boeken lezen. Er is zelfs een derde werk dat is samengesteld door de leden van het Michael Newton Instituut als eerbetoon aan Newton. Michael Newton zelf is immers overleden in 2016. Dat derde boek heet Wisdom of Souls en zelf ben ik momenteel het eerste hoofdstuk aan het lezen. Goed om te weten is dat de boeken ook volledig als audioboeken op YouTube terug te vinden zijn.


Volgende maand gaan mijn vriend, Dirk, en ik als perslui naar een lezing van Pim van Lommel. Ook over zijn werk is veel te vinden via YouTube. En Dirk is zelf trouwens ook hypnotiseur. Hij heeft mij één keer gehypnotiseerd maar dat was geen past life regression. Zou ik dat aandurven? Hoe zou het me kunnen helpen?


Ik doe trouwens niet meer alsof ik studeer in Groningen. Ik heb me toch maar uitgeschreven voor die Master. Na al dit ‘eigen onderzoek’ overweeg ik nog wel een studie binnen de parapsychologie. Maar dat is weer een volgende stap. Eerst maar eens Wisdom of Souls verder lezen.


De vermelde lezing van Pim van Lommel zal doorgaan op 26 januari 2025, in Sint-Niklaas. Hier de volledige agenda: https://pimvanlommel.nl/agenda/




Paula van Unen

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page