Het American Pavilion in Cannes: Meer dan een strandbar voor filmmakers
- Dirk Vandereyken
- 11 jun 2024
- 8 minuten om te lezen

Download het volledige artikel in pdf-formaat door op de link hierboven te klikken
Wat is het American Pavilion (AmPav)?
Het American Pavilion – niet te verwarren met het U.S. Pavilion, dat elders, in het International Village, gelegen is, terwijl AmPav zich op een steenworp afstand van het Palais des Festivals bevindt – heeft buiten werkplaatsen, wifi, en een strandterras ook een volledige bar met eten (bereid door culinaire studenten) en drank.
Van minihamburgers en coleslaw tot vers belegde baguettes en een cocktail van de dag: je hoeft de tent niet eens uit te stappen om naar iets degelijks te eten op zoek te gaan.
Dankzij sponsors als een bekende wijnleverancier en een bierbrouwerij is er tijdens de recepties zelfs nog meer te genieten. Dat is een rariteit tussen de paviljoenen, die meestal enkel grotere snacks beschikbaar hebben tijdens recepties.
Wie geen zin heeft om telkens weer door de veiligheidschecks te moeten gaan, kan dus beter wat centjes uitgeven in AmPav of in het cafetaria van het Palais.Wie genoeg heeft van de gratis Nespresso in het hoofdgebouw, kan genieten van de Anne Caron-espresso’s die voor members van het paviljoen beschikbaar zijn – een ‘signature blend’ met rijke brioche-aroma’s. Her en der liggen exemplaren van vakbladen als Variety en The Hollywood Reporter.
Een toffe sfeer en voldoende te eten: natuurlijk is dat niet de hoofdreden waarom zoveel geaccrediteerde gasten beslissen om naar het American Pavilion te komen. Er is namelijk heel wat te doen…

De missie van AmPav
Hoewel het Filmfestival van Cannes toe is aan zijn 78ste editie, vierde AmPav ‘pas’ in 1989 zijn eerste editie.
Sindsdien fungeert het paviljoen als baken voor Amerikaanse filmprofessionals, al vind je er in de praktijk een mix van verschillende nationaliteiten in terug.Die worden veelal aangetrokken door het volle, aantrekkelijke programma. Zo organiseert AmPav dagelijks Industry in Focus-panels, In Conversation-gesprekken met beroemdheden, netwerkborrels en feestjes.
Ook krijgt aankomend talent extra kansen via het gerenommeerde Emerging Filmmaker Showcase en is er het intensieve Cannes Film & Business Student Program. Zo kunnen studenten de filmwereld al wat leren kennen en netwerken – vaak terwijl ze meehelpen aan de receptie of de bar.
Het zijn initiatieven die gerealiseerd kunnen worden dankzij partners als American Express, Coca-Cola, en brancheorganisaties als SAGindie.

Feesten in stijl
Overdag ligt de focus meestal op de panelgesprekken en lezingen, maar wanneer er gefeest wordt, gebeurt dat meteen in stijl.
Vorig jaar bleven we al langer zitten om te kunnen genieten van de jazzy covers die het Frans-Amerikaanse duo ‘La Méchante et le Connard’ komt spelen, en beiden blijken weer van de partij te zijn voor de ‘openingscocktail’ op 17 mei.
Ter gelegenheid van het feit dat Greta Gerwig de allereerste vrouwelijke Amerikaanse filmmaker is die de jury van het festival mag voorzitten, wordt gevierd met een grappige Barbiekostuumwedstrijd, gesponsord door het Italiaanse wijndomein Cielo Pinot Grigio Rosé.
Helaas komen we ook te laat voor Karaoke Night, een superleuke muziekavond die wordt aangeboden door SAGIndie.
Voor een lunch die wordt gesponsord door het toerismebureau van Louisiana en Louisiana Entertainment is er een jazzband overgevlogen om voor een authentieke muzikale omkadering te zorgen.
Tijdens de ‘Heart of the Peach’-brunch, die wordt gesponsord door Fulton Films, komen we te weten hoe de filmindustrie in Georgia in elkaar steekt. Ook erg gesmaakt: het ‘Tasveer Matchmaking: Find Your Funds’-evenement van het Tasveer Film Festival, dat op het punt staat om de allereerste internationale Zuid-Aziatische filmmarkt te lanceren.

Nieuwe talenten: Emerging Filmmaker Showcase 2024
Dit jaar wordt de 27ste editie van de Emerging Filmmaker Showcase gepresenteerd door Gold House.
AmPav heeft een eigen lezingzaaltje met groot scherm en daar verzamelen we om de beste kortfilms van een aantal zorgvuldig geselecteerde (veelal jonge) filmmakers te bekijken. De showcase omvat dit jaar maar liefst 36 kortfilms, ingedeeld in vier categorieën: studentenkortfilms, algemene opkomende shorts, LGBTQ+-films, en een speciale alumniselectie.
Het is daarmee niet alleen een wedstrijd, maar ook een manier voor jonge filmmakers om hun kunnen te tonen aan meer doorgewinterde filmprofessionals.
We krijgen een wel erg gevarieerd aanbod voorgeschoteld, met onder andere een aangrijpende Amerikaanse virtual production-film over een vluchteling die is geïnspireerd door de mythe van Daedalus (toevallig ook de naam van de iconische tabletop rollenspelwinkel in Brussel die ik als beginnende 12-jarige rollenspeler heel vaak begon te frequenteren) tot animatie, een queer musical, en zelfs een Panamese tragikomedie.
Daarbij valt op dat er een heleboel internationale inzendingen zijn geaccepteerd en dat meer dan de helft van de selectie door vrouwen is geregisseerd. Dat er moeite is gedaan om voldoende divers te zijn, staat dus al een peil boven water.
De prijzen worden bekendgemaakt door een vakjury waar onder andere managers, producenten, en een team van Gold House.
De allereeste Gold House Cultural Impact Award wordt gewonnen door Jumai Yusuf voor haar multicultureel korte animatiefilm Nate & John, terwijl de Jury Award voor Beste LGBTQ+ Film naar El Paisa van regisseur Daniel Eduvijes Carrera gaat.
Under the Blue van Linda Ludwig & James Curle wordt uitgeroepen tot beste film in de algemene showcase, Spear. Spatula. Submarine. van Shannon Morrall wint in de documentairecategorie, Ojue van Fernando Alberto Broce ontvangt de prijs voor beste studentenkort, en SAR: Search and Rescue van Tristan Owen wordt bekroond als beste studentendocumentaire.
Een week na de Emerging Filmmaker Showcase 2024 in Cannes worden de winnende inzendingen nog eens vertoond in de American Library in Parijs – een mooi extra duwtje in de rug voor wie bekroond is, en extra motivatie voor sommige aanwezigen om zélf volgend jaar deel te nemen.

Regenboogavond: Queer Night op 21 mei
Zoals we al reeds aanstipten, wordt inclusiviteit erg hoog in het vaandel gedragen door de organisatoren van het American Pavilion, en geen enkel evenement onderstreept dat beter dan het beroemde Queer Night, dat traditiegetrouw na het eerste festivalweekend wordt gehouden.
Hoewel het paviljoen en het strand doorgaans al snel vollopen, is in principe iedereen met een festival- of marketbadge welkom – en dat betekent dus ook dat alle geaardheden hun weg naar de fuif vinden.
Op deze avond wordt AmPav omgetoverd tot een soort kleurrijke openluchtclub, inclusief discolampen en natuurlijk de verwachte regenboogkleuren. We horen vooral veel popklassiekers voorbijkomen, en op de dansvloer zien we zowel jonge filmmakers en studenten als ervaren critici en veteranen die in sommige gevallen al decennialang naar het Filmfestival van Cannes komen terug – met dank aan hoofdverantwoordelijke Laurent-Armand Lachance, de Special Events Manager van AmPav, die al meer dan twintig jaar betrokken is bij de organisatie.
De meest iconische song die we tijdens de party te horen krijgen? Vogue van Madonna, natuurlijk, of hoe kan het ook anders?
In gesprek met de sterren: panels en talks
Ook al is Queer Night niet het énige feestje dat in het American Pavilion wordt georganiseerd, de hoofdfocus is en blijf toch conversaties over cinema, met meerdere Industry in Focus-panels en In Conversation-sessies waar grote namen uit de filmwereld hun opwachting maken.
Chaz Ebert, de weduwe van de legendarische overleden filmrecensent Roger Ebert leidt het Purpose-Driven Filmmaking: Empathy and the Movies-panel in goede banen. Darrien Gipson (directeur van SAGindie), Jacqueline Coley (die bij de metarecensiesite Rotten Tomatoes de redactie voor de prijzensectie verzorgt) en professor Eric Pierson praten over doelgericht filmen en films maken die iets willen betekenen.
Er wordt (bijna vanzelfsprekend anno 2024) gesproken over diversiteit voor en achter de camera, over het effect van streaming op inhoud, en zelfs over de impact van het verdwijnen van maatschappelijke filmproducenten als Participant Media.De boodschap is duidelijk: empathie in films raakt mensen meer dan eender welke speciale effecten.
Achteraf blijft Chaz Ebert ook nog een tijdje hangen voor een uitgebreide handtekeningsessie rond haar nieuwe boek, It’s Time to Give a FECK: Elevating Humanity through Forgiveness, Empathy, Compassion and Kindness.

AmPav zou AmPav niet zijn als er niet minstens een bekende acteur of actrice zou langskomen en dat is in dit geval niemand minder dan Demi Moore, die met The Substance een van dé films van het jaar naar Cannes heeft gebracht.
Het wordt een soort Q&A-sessie waarin Moore het uitgebreid heeft over hoe de filmwereld is veranderd sinds de jaren negentig, en hoe sociale media danig hebben veranderd hoe sterren worden gevormd – en hoe ze worden bekeken.
De Hollywoodster praat ook honderduit over hoe ze zelf is veranderd als producer en acteur, en vindt zelf dat ‘de cirkel rond is’. Daarmee heeft ze het niet enkel over haar eigen carrière, maar ook hoe ze voor het eerst in 27 jaar aanwezig is op het filmfestival om hier de Chopard Trophy voor aanstormende acteurs uit te reiken en het peperdure amfAR-benefietgala voor AIDS-onderzoek te verzorgen als presentatrice.
Moore weet te overtuigen, getuige ook het overdonderd applaus dat ze aan het einde van de sessie van alle aanwezigen krijgt.
G.I. Jane is niet de enige filmberoemdheid die haar opwachting maakt in het American Pavilion; ook Billy Zane komt ongedwongen allerlei anekdotes uit zijn volledige loopbaan delen, van zijn zenuwslopende auditie voor James Cameron (waarbij hij naar eigen zeggen ‘zwetend van de set liep’) tot zijn huidige projecten als regisseur. Zo vertelt hij over Waltzing with Brando, een film over niemand minder dan Marlon Brando, waarin hij zelf die acteur vertolkt.
Actrice Diane Kruger (die onder andere in Inglorious Bastards een echte glansrol had) schuift tijdens een ander gesprek aan om het te hebben over grensoverschrijdend gedrag.
Dat we ook nog de kans krijgen om een legende als Frederick Wiseman – inmiddels toch al 94 jaar oud – hoogstpersoonlijk op het podium te zien, kan eigenlijk alleen maar in een plek als AmPav. De legendarische documentairemaker legt onder andere uit hoe hij wekenlang in instituten rondliep om zo onopvallend mogelijk échte menselijke interactie in beeld te brengen.
Helaas zijn we zelfs met z’n drieën niet met een voldoende groot team om alles bij te wonen.
Zo moeten we helaas het Reel Change: The Bright Future of Social Impact Film Financing-panelgesprek missen, waar Robert Rippberger (medeoprichter van de Social Impact Entertainment Society) komt uitleggen dat films die sociaal impact hebben (zoals Avatar) gemiddeld meer geld in het laatje brengen dan rolprenten die niet bezig zijn met, pakweg, gelijkheid of ecologie.
De rol van studenten en netwerkkansen
Van de studenten die hier kunnen rekenen op het Cannes Film & Business Student Program horen en lezen we dat ze goed behandeld worden.
Bovendien lijken ze optimaal te profiteren van de rondetafelgesprekken die exclusief voor hen worden georganiseerd. Zo leggen ze contacten met allerlei mensen en instanties die wel eens cruciaal zouden kunnen zijn voor hun latere carrière, zoals een delegatie van het TIFF (het Toronto International Film Festival), een schrijver van Law & Order: SVU en een hoge piet van Netflix.
De verhalen die sommigen op hun blogs plaatsen, kunnen we trouwens volmondig aanraden als inspirerende teksten.
Voor sommigen is aanwezig zijn in het AmPav een eerste stap richting een loopbaan in de filmwereld en hoewel hetzelfde eigenlijk ook gewoon geldt voor de meeste activiteiten en feestjes in Cannes, valt het niet te ontkennen dat er nog meer invloedrijke mensen langs AmPav passeren dan langs de meeste andere paviljoenen.
Conclusie
De conclusie, dan? Die is dat de kleine meerprijs die je zult moeten betalen voor lidmaatschap wanneer je al officieel geaccrediteerd bent door het Filmfestival van Cannes zeker de moeite waard is. Doen, dus!
Een aantal van de sponsors en partners achter het American Pavilion van 2024
Gold House, SAGindieInternational Documentary Association, Write Brothers, Screening Services Group, Simple DCP, Anne Caron Coffee, Stage 32, American Express, VarietyThe Hollywood Reporter, Fjör skincare, PUR Company Inc., Secrid, ALOHA, Léa Linster
Meer info: www.ampav.com
Tekst: Dirk Vandereyken, Paula van Unen
Foto’s: Marian Michiels, American Pavilion
Comentários