Boardgamerecensie: Turning Tides
TURNING TIDES
Uitgeverij; Never Be Boardgames Ontwerpers; Jasper Wille, Pepijn Van den Bosch, Rick Brune Artiesten: Lotte de Groot Genre: piraten Jaar: 2021
Inhoud: 2 kartonnen 2D-schepen, 6 fiches, 1 initiatiefpion, 20 spelstukken, 26 speelkaarten en andere kaarten
Turning Tides is een bordspel zonder een bord dat ontworpen werd door een aantal jonge Nederlanders die naar eigen zeggen werden geïnspireerd door de Pirates of the Caribbean-films en dan vooral door een specifieke scène waarin de slagschepen langzaam aan elkaars zij schuiven terwijl ze kanonschoten op elkaar loslaten. Het spel bevindt zich momenteel in Kickstarterfase en is zeker de moeite om nog te steunen, maar daarover later meer.
Klik op de link hierboven om de hele bespreking te downloaden in pdf-formaat
Dat er geen bord is, is eigenlijk een voordeel: het houdt de doos voldoende klein om zowat overal naartoe te nemen en de vechtmechaniek zit eigenlijk behoorlijk ingenieus in elkaar. Wie toch graag een mooie ondergrond heeft, kan Turning Tides ook op een ‘playmat’ die de oceaan voorstelt spelen.
De regels
De platte kartonnen speelstukken die beide schepen voorstellen, golven aan de zijkanten, waardoor je ze perfect naast elkaar kunt plaatsen en verschuiven. Dat is belangrijk, want elk schip is onderverdeeld in een aantal stroken of ‘zones’. Iedere beurt schuif je de schepen een zone verder tot je ze om de eigen as moet draaien en er een nieuwe ronde begint.
Op het dek wordt een mast geplaatst, maar daarnaast mag je ook een kapitein, twee zeilmannen en een kanon opstellen. Die worden allemaal voorgesteld met lichtjes abstracte spelstukken – goudkleurige voor de ene speler en zilverkleurige voor de andere.
De acties die worden uitgevoerd, worden bepaald aan de hand van kaarten die de spelers gelijktijdig aan elkaar laten zien. Er zit een hiërarchie tussen de verschillende kaarten, maar als beide spelers tegelijkertijd een maneuver uitspelen dat op hetzelfde niveau zit, mag degene die de initiatiefpion heeft eerst gaan. Die pion wisselt wel vaak van kant: je krijgt hem automatisch als je een eenheid hebt moeten verwijderen of als een deel van het schip beschadigd is geraakt. Bovendien kan je hem ook veroveren met de Initiative Card.
Buiten de initiatiefkaart, zijn er ook nog: Wait (waarbij de schepen meteen een zone verder zeilen), Sailor (waarmee je een piraat vanuit het ruim op het dek plaatst), Cannon (een kaart die je toelaat om een kanon te plaatsen, maar als dat voor de tweede keer binnen dezelfde gebeurt, moet dat de andere kant uitwijzen), Move (waarmee je een Sailor of jouw Captain naar eender welke andere plaats op het schip verhuist), Swing (die je in staat stelt om een Sailor binnen dezelfde zone aan de andere kant te verwijderen), en Fire (die je enkel kunt gebruiken als je een kanon en een piraat in dezelfde zone hebt – je kunt er eerst de mast, dan de bemanning, en vervolgens het vijandelijke schip zelf mee beschadigen, maar telkens alleen maar binnen dezelfde zone). De kapitein zelf mag nooit aanvallen en wordt vervangen door een Sailor als hij wordt gedood.
Wie erin slaagt om als eerste drie zones van het andere schip te beschadigen, de vijand van alle bemanning (dus zowel de Sailors al de Captain) te ontdoen, of de tegenstander tot overgave te dwingen, wint Turning Tide.
Op het eerste gezicht lijken de regels bedrieglijk simpel, al is het wel even uitzoeken hoe je welke kaarten precies waar moet leggen, maar na eventjes spelen, ontdek je al snel dat er meer diepgang in de regels zit dan je zou denken. Ondanks het feit dat het nooit echt complex wordt, is tactiek en vooruit denken behoorlijk belangrijk. Natuurlijk voegen de kaarten een bepaalde mate van willekeur toe, maar
Vormgeving
In een tijd waarin zoveel boardgames worden uitgebracht met prachtige figuurtjes, is het gebruik van spelstukken die wel passende vormen hebben, maar toch een beetje abstract ogen, misschien niet meer de eerste of beste keuze. Gelukkig zie je nog duidelijk welk beeldje wat of wie voorstelt en natuurlijk is het voor een spel als dit helemaal niet nodig om ‘mini’s’ te gebruiken. Tenslotte doet schaak dat ook niet.
De illustraties van Lotte de Groot verlenen alles wat luchtigheid, maar zijn toch nog voldoende gegrond in een stripversie van de realiteit om te kunnen boeien. Verder is het ontwerp van beide schepen – zoals we reeds hebben aangestipt – vrij slim en wordt een heus bord niet echt gemist.
Samengevat
Turning Tides is een leuk spel dat het piratenthema op vrij originele wijze benadert, erg snel kan opgezet worden, en mag rekenen op een stelletje vlotte regels die het belang van tactiek weten te balanceren met een goed afgewogen dosis geluk en onzekerheid. Dankzij de compacte vormgeving en de relatief kort spelduur is het bovendien geschikt om als tussendoortje mee op reis te nemen. De Kickstarter heeft op het moment dat we dit publiceren nog zo’n 2 weken te gaan en heeft ongeveer 72% van het uiteindelijke doel bereikt. Niet mee wachten en backen dus, die handel!
Recensie: Dirk Vandereyken
Comments