Miniatures battlebespreking: Wild West Exodus - Gunfight at Red Oak
Aarde, het ‘Wilde Westen’. Er is iets gebeurd in de wereld. Verschillende buitenaardse facties zijn op onze planeet geland – niet allemaal met slechte bedoelingen, maar wel vaak met weinig liefde voor elkaar – en de geschiedenis is op verschillende andere manieren gebogen, onder andere door de uitvinding van de transparante vloeistof RJ-1027. Dit is niet het Wilde Westen zoals wij dat hebben gekend; dit is Wild West Exodus.
Klik op de afbeelding om de volledige recensie te downloaden in pdf-formaat
Achtergrond
Wild West Exodus is een ‘schaalbare’ miniatures battle game die van ‘skirmish level’ tot heuse ‘wargame’ kan uitgebouwd worden. Het genre is bovendien vrij uniek binnen de wargamewereld: western met sciencefiction.
Het regelboek
Gunfight at Red Oak bevat een regelboek in pocketformaat van 119 pagina’s. Het gaat om versie 1.03 van de (nieuwe) regels, maar online staan ook al de FAQ en de verbeteringen, plus een lichtjes aangepaste pdf (versie 1.04) van de regels. Leuk dat de jongens van Wild West Exodus zoveel moeite doen om eventuele foutjes snel te verbeteren, al bestaan 7 van de 10 aanpassingen uit toevoegingen om zeker te zijn dat alles juist begrepen wordt, in plaats van het corrigeren van echte fouten – wat natuurlijk betekent dat de 1.03-regels al behoorlijk goed zitten.
In Wild West Exodus worden facties Forces genoemd. Een Force bestaat uit een of meer Posses, die elk dan weer zijn opgemaakt uit 1 of meer Units en een Boss.
Elke Unit heeft een eigen – erg knap vormgegeven – Unit Card. Daarop vind je de naam van de Unit, Unit Traits, de Factions die bondgenoten zijn van de Unit, de kostprijs in punten, de Attributes en (onderaan) de verschillende wapens. Op de achterkant van het kaartje staan ook nog de Common Rules (zoals Agile, Rapid, Unstoppable, enzovoort) en eventuele Special Rules die voor dat figuurtje gelden.
De Attributes worden weergegeven in de gaten van de cilinder van een revolver – een knap staaltje van design. Dat betekent natuurlijk dat er 6 Attributes zijn: Quick (de afstand – in inches – die een modelletje kan afleggen in een enkele Move Action), Limit (het maximum aantal Actions dat het figuurtje mag doorlopen tijdens zijn Activiation), Fight (hoe goed het vecht in een handgemeen of wanneer er handwapens aan te pas komen), Mind (wilskracht en zelfcontrole), Aim (hoe goed het schiet) en Grit (een mengeling van gezondheid, bescherming en bovennatuurlijke weerstand).
Doorgewinterde wargamers hebben allicht al in de mot dat de basis van Wild West Exodus best wel herkenbaar is – een voordeel als je dit als nieuwe systeem leert. Toch zijn er ook verschillende zaken die het spel uniek maken.
Attribute Checks gebeuren door een tienzijdige dobbelsteen (een d10) te rollen en de Attribute van het figuurtje dat in actie bij het resultaat op te tellen. Als het resultaat 10 of hoger is, is de Check geslaagd. Een rol van 10 lukt altijd en is bovendien een Critical Success, een rol van 1 mislukt altijd en is een Critical Failure.
Forces worden opgebouwd rondom Bosses. Die behoren tot een Faction die bijna altijd een Faction Posse heeft (een obligatoire Posse), maar de Boss kan ook kiezen uit een eigen Theme Posse of kan op zichzelf staan. Outlaws hebben daarentegen geen Faction posses, maar wel verschillende Theme Posses waar ze eentje uit moeten kiezen. Die regel volgt natuurlijk de logica dat wie buiten de wet staat, vaak tijdelijke allianties aangaat, maar doorgaans geen lid is van een officiële groep of organisatie. Een Posse opbouwen is visueel leuker dan in de meeste andere wargames omdat dit weer gebeurt aan de hand van een getekende cilinder op een kaart waar onder andere zaken op staan waar een Posse moet aan voldoen, eventuele limieten, enzovoort.
Een leuke mechaniek is die van Fortune. Die wordt uitgedrukt in Fortune Chips (wat natuurlijk doet denken aan poker). Zowel Bosses als Faces (belangrijke modellen) hebben een Fortune-score en Chips kunnen gebruikt worden voor verschillende gespecialiseerde acties (Focus, Hunker Down en een Give Em Hell Reaction), om gefaalde Checks te herrollen, om extra Action Points te krijgen, om een ander model binnen de eigen Force te laten raken in plaats van het figuurtje waarop geschoten wordt en om de Conditions Stunned, Disordered en Hazard te verwijderen.
Een andere erg interessante mechaniek die in deze tweede editie van Wild West Exodus is geïntroduceerd, is die van de Adventure Cards. Elke speler begint iedere Initiative Phase met een aantal kaarten in de hand dat afhangt van de totale puntenwaarde van elke Force (met een minimum van 3 voor Forces van 999 punten of minder). Als er tijdens de vorige beurt kaarten werden uitgegeven, worden er na het bepalen van het Initiative extra kaarten getrokken tot de hand weer vol is. Adventure Cards kunnen voor 2 zaken gebruikt worden: als Glory (om Victory Points te scoren wanneer bepaalde objectieven zijn bereikt) of als Guts (wat gewoonlijk voor een specifieke bonus zorgt). Sommige Adventure Cards kunnen ook buiten het eigen Initiative gespeeld worden om de tegenstander te onderbreken, meteen Fortune Points herstellen of moeten uitgespeeld worden wanneer aan een bepaalde voorwaarde is voldaan.
Buiten de Adventure Cards zijn er ook Activitation Cards: 48 kaarten waarop telkens een aantal Action Points (van 1 tot 5) vermeld staat. Tijdens het eigen Initiative, kies je een Unit die je activeert en waar je dan een aantal Action Points voor uitgeeft, waarna het de volgende speler zijn beurt is om een Unit te activeren. Dit gaat heen en weer tot alle Units aan de beurt zijn geweest – of tot het aantal Action Points op is. Ook mogen ongewenste Adventure Cards worden weggelegd.
We gaan hier niet alle mogelijke Actions uitleggen, maar we kunnen wel aanstippen dat je er Focused Actions van kunt maken door een extra Action Point uit te geven (je krijgt dan een +2 op de bijbehorende Check) en dat er verschillende soorten Actions zijn: Special Actions, Free Actions, Reactions (eigenlijk een soort Free Actions), Move Actions (van lopen tot klimmen en zichzelf klein maken om minder gemakkelijk geraakt te worden), de reserves oproepen en Combat Actions.
Als een figuurtje geraakt is, moet het een Grit Check maken om te bepalen of het ook gewond is, maar hier kunnen plus- of minpunten bij horen, zoals wanneer een kogel door terrein moet vliegen of wanneer een wapen een Piercing Value buiten 0 heeft.
Sommige modellen zijn Tainted en mogen een Taint Check rollen (eigenlijk een Mind Check) om te kijken of ze wanneer ze gedood worden gewoon verdwijnen of veranderen in Hex Beasts. Ook worden er fiches van verschillende kleuren gebruikt als een Unit een bepaalde Condition heeft (Disordered, Hazard of Stun en On Lookout en Hunkered). Figuurtjes die een Negative Condition oplopen, moeten echter eerst een Yeller Check maken (opnieuw een Mind Check) om niet weg te lopen: een elegante manier om het equivalent van ‘Routs’ te introduceren.
Natuurlijk zijn er ook regels voor verschillende soorten terrein, wat een figuurtje zoal kan zien (en dus wie of wat hij kan proberen te raken), gebouwen en meer. Ook bestaan er Portals waarmee Units zich onmiddellijk van het ene naar het andere punt kunnen begeven. De verschillende Factions hebben elk een eigen manier om ze in het leven te roepen en te gebruiken, van technologie die is geperfectioneerd op ontelbare werelden (de Order) tot geesttotems (de Warrior Nation), Void Engines (de Enlightened en de Union) en de ‘majiks’ en de ‘hexes’ die de Arcanists of the Hex hanteren.
Tenslotte voelen de verschillende wapens voldoende verschillend aan dankzij het feit dat elke Weapon Type eigen specifieke regels heeft en dat er Weapon Qualities zijn.
Scenario’s en Factions
Wild West Exodus bevat verschillende scenario’s en richtlijnen voor het opstellen van de Forces. Bovendien krijgt elke Faction natuurlijk een aantal pagina’s toebedeeld.
De Warrior Nation gelooft in het bestaan van een wezen dat gekend staat als de ‘Keeper of the Earth’ – een vorm van puur potentieel en energie die de ontwikkeling van de planeet en de opkomst van alle leven in goede banen heeft geleid. De Keeper heeft de verschillende culturen van de wereld lang beïnvloed, maar heeft weinig macht over maatschappijen die rationele levensstijlen zijn beginnen te leiden. Toen hij voelde dat er buitenaardse entiteiten op de planeet gingen landen, heeft hij alles in het werk gesteld om hen tegen te houden en dat leek aanvankelijk ook te lukken… tot een tweede groep buitenaardse wezens arriveerde – rivalen van de eerste – en er uiteindelijk te veel op te lossen was om alles nog in de spreekwoordelijke handen te kunnen houden. De Warrior Nation dient in ieder geval nog altijd de Keeper, in de hoop de aarde te kunnen redden.
De Hex is een entiteit die al miljarden jaren bestaat en nauwelijks bewust is, maar wordt gedreven door een absolute wil om koste wat kost te overleven. De Hex heeft geen echte herinneringen aan de verschillende beschavingen waarmee het heeft geprobeerd om een band te maken, maar… het herinnert zich wel dat het opgejaagd wordt en dat elk van die beschavingen is vernietigd. De naam van de jagers? De Order. Die zal echter niet alleen de Hex het hoofd moeten bieden, maar ook de Dark Council die dit wezen om zich heen heeft verzameld.
De Order bestaat uit een ras dat zo verlicht is dat haar fysieke vorm heeft afgeworpen en naar een ander dimensionaal, tijdloos vlak van bestaan is opgestegen dat de Allshard wordt genoemd. Daar heeft het een onstilbare dorst naar kennis ontwikkeld, en een aversie tegenover alles wat het universum zou kunnen bezoedelen. De Order ziet het bestaan van de Hex dan ook als een vlek op de realiteit die moet worden uitgewist. Haar leden kunnen zich manifesteren in de fysieke wereld en jagen al vele jaren op deze entiteit, maar ondertussen zijn heel wat andere rassen ook betrokken geraakt bij hun strijd.
De Watchers proberen al 6000 jaar voor vrede in de Melkweg te zorgen. Nieuwe rassen die volwassen worden en de melkweg verbeteren, kunnen op hun goedkeuring rekenen, maar rassen die egoïstisch, krijgszuchtig of agressief zijn, of die niet goed nadenken over waar ze mee bezig zijn, worden gezien als bedreigingen die moeten vernietigd worden, zodat hun wereld mogelijk een ander, waardiger ras kan voortbrengen.
De Enlightened stammen af van een van oudste Europese gezelschappen ooit, La Société des Amis du Nouveau Éclaircissement (al moet dat wellicht ‘Nouvel Éclaircissement’ zijn), een hecht groepje wetenschappers, filosofen en vrije denkers. Een van hen, Burson Carpathian, heeft zich jaren geleden gewillig blootgesteld aan de krachten van de Hex en de Dark Council, in de hoop om daarmee zijn vrouw terug tot leven te kunnen brengen. Zijn onderzoek heeft ook geleid tot de uitvinding van de gloeiende vloeistof RJ-1027, waarmee wapens en technologie die normaal nog niet zouden kunnen bestaan worden aangedreven. Carpathian zelf zichzelf en zijn Enlightened opgeworpen als een soort verdedigers tegen de buitenaardse invasie.
Er zijn nog meer Factions: De Outlaws zijn ‘lone wolves’ die buiten de wet leven en hun eigen hart volgen wanneer het over juist of fout gaat. Niemand mag hen zeggen wat ze wel of niet kunnen doen, waar ze mogen gaan of wie ze mogen doden. De Union is natuurlijk de Verenigde Staten van Amerika, aangevoerd door Abraham Lincoln. De Lawmen werken dan weer iets subtieler dan de pletwals van het leger en beschermen onschuldige boeren, handelaars en families, aangedreven door een bijna heilig geloof in de Wet. De Crown staat voor het Britse rijk, terwijl de Celestials bestaan uit oeroude Aziatische monsters die behoorlijk vijandig staan tegenover andere levende wezens…
De figuurtjes & accessoires
De Gunfight at Red Oak Starter Set bevat twee Forces: Outlaws (Jesse James, Frank James en een Frontier Outrider) en Lawmen (Wyatt Earp, Doc Holliday en een Ranger Interceptor). Elke Force heeft ook een K9 Attack Dog en een K9 Gun Dog gekregen. De onderdelen van de figuurtjes zitten in 1 grote plastic spruw en in 2 kleine plastic spruwen. Wie niet gewend is om figuurtjes te assembleren, zal goed moeten opletten, want bijna elke arm, elk been, elk wapen en elk onderdeel zit apart in de spruw. Dat heeft natuurlijk het voordeel dat je met verschillende houdingen en configuraties kunt werken, maar het ontbreken van duidelijke instructies helpt daar niet echt bij. Gelukkig is er online al veel support te vinden voor Wild West Exodus en passen de onderdelen voldoende goed in elkaar, al zal je hier en daar wel moeten bijvijlen, vooral aan de punten waarmee de onderdelen vastzitten in de spruw. Elk onderdeel apart maken zorgt er natuurlijk wel voor dat er behoorlijk wat detail kan kruipen in de miniatuurtjes, die erg knap zijn gebeeldhouwd. Jammer is dan weer dat men heeft gekozen voor een schaal van 35 mm, waardoor ze een zevental millimeter groter zijn dan de meeste miniatuurtjes die voor dit soort ‘miniatures battle games’, wargames of rollenspelen worden gebruikt. Erg duidelijk is dit niet, maar wanneer je een paar mini’s naast elkaar zet, valt het toch op dat die van WWX net iets groter zijn dan van andere spellijnen.
Wat er ook van zij, de poses van de verschillende figuurtjes – en dan vooral die van Frank James en Wyatt Earp – zijn erg dynamisch, terwijl beide voertuigen – en dan vooral de Frontier Outrider – er geweldig uitzien. Het thema wordt volledig doorgetrokken: western met sciencefictionelementen. Overigens zijn we een grote fan van de KG Attack Dogs, die je in erg overtuigende poses kunt monteren. Alles aan deze robots schreeuwt ‘hond’ en toch zijn ze duidelijk mechanisch. Knap. De K9 Gun Dogs zijn dan weer iets meer ding dan beest, wat hen ook mooi onderscheidt van hun neefjes, die worden ingezet om van dichtbij te vechten, terwijl de Gun Dogs het van veraf doen. Het zijn erg knappe figuurtjes die nog een extra dimensie krijgen wanneer ze eenmaal zijn geverfd. Super!
De vier tienzijdige dobbelstenen hebben een bruinig-grijs kleurenschema dat perfect bij het spel past, met twee symbolen die de plaats van de 0 en de 1 innemen: een aas met een verhoogde schedel en het ‘WWX’-symbool van Wild West Exodus. Super!
Dat de stevige, transparante ‘Torrent Token’ (die je gebruikt om te kijken wie er allemaal wordt geraakt door een dergelijke aanval) ook doubleert als een ‘Blast Token’, is knap gevonden. De kartonnen meetlat en fiches zijn dan weer niet echt mooi, maar wel functioneel en zeker ook stevig genoeg.
Tenslotte zijn er ook de kaarten: kleine Action Cards en het grotere Adventure Card Deck, met allebei een revolver als symbool aan een kant (maar met wit en zwart omgedraaid).
Conclusie
Zeker weten: de Wild West Exodus: Gunfight at Red Oak Starter Set is een indrukwekkend pakketje. Hoe Wayland Games erin is geslaagd om de prijs aan 35 Britse pond te houden, weten we niet, maar dat je kwaliteit voor jouw geld krijgt, is duidelijk.
Aan de basis ligt een heel solide set regels die het ‘cowboys & aliens’-thema (hé, dat is niet alleen de titel van een film, maar ook van een uitstekende Belgische metalband) volledig doortrekt, zowel in de benamingen van alle concepten als in de verschillende facties, de regels en de design. Dat alles in de juiste thematiek doordrenken, is dan ook meteen een van de sterkste punten van Wild West Exodus. Natuurlijk heb je het een en het ander al eerder gezien en zijn ook de illustraties niet allemaal even goed, maar de Adventure Cards, de Action Cards-mechaniek en de manier waarop je jouw Force opbouwt, is toch wel vrij bijzonder en werkt erg goed.
Laten we echter ook niet de achtergrond van het spel vergeten. Ja, je krijgt aanvankelijk erg weinig informatie over hoe de wereld in elkaar zit, maar dat is omdat die helemaal vervat zit in de uitstekende beschrijvingen van de verschillende facties. De schrijfstijl is erg vlot, de verhalen boeiend (zelfs het iets minder relevante kortverhaal waarmee het regelboek begint, mag er zijn) en elke factie is goed bedacht, met eigen sterktes en zwaktes – die niet noodzakelijk allemaal aan bod komen in het regelboek, maar duidelijk worden wanneer je de statistieken van de verschillende figuurtjes (al dan niet online) bekijkt. De vorige editie hebben we nooit gekend, maar het feit dat het aantal facties van 4 is uitgebreid naar het huidige aantal, heeft het spel beslist goed gedaan… en dan zijn er nog de vele figuurtjes, de boeken en de comics. Kopen, gewoon!
Meer informatie: www.wildwestexodus.com
-